Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nyár van, meleg van, a legkevésbé gondolunk ilyenkor a kombi-cirkókra. Akinél átfolyós gázmelegítő van a falon, vagy egy régebbi, nyílt égésterű gázkazán, a nagy meleg ilyenkor nekik sem kedvez.
Nyáron is bedobhatja az unalmast a kazán nem csak télen
Azt szinte már mindenki tudja, hogy télen, fűtési időszakban mennyire fontos az állandó szellőztetés az ilyen típusú gázkészülékeket üzemeltető lakásokban.
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Munkahelyi étkezés
Sokféle módja van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Ezért bemutatjuk a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezéshez.
Mit is eszünk a munkahelyen, ha nem otthon reggelizünk?
Hozunk otthonról szendvicset, gyümölcsöt, veszünk péksüteményt, kávét, joghurtot és egyebeket, vagy beszerezzük ugyanezeket a büféből, boltból.
|
|
Táplálkozás az évszakok szerint.
A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük,ha átgondoljuk,hogyan,melyik évszakban mit miért eszünk,és hol vásároljuk meg.
A globális kereskedelem egyik következménye,hogy ma már minden évszakban szinte mindenféle termény,élelmiszer kapható a hazai üzletekben.
Ha nem is mindenhol,de kis utánajárással beszerezhetjük a tőlünk távoli kontinenseken termő zöldséget,gyümölcsöt,akár húsféleségeket is.A magyar vásárlók közül azonban egyre többen választják a helyi termelők áruit.
Aki a csirkehúst szereti.
Figyeljen oda az elkészítésére!A csirkehús kedvelt,könnyű húsféle,de főzéskor,sütéskor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.
A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények,hogy kell-e,szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst,vagy általában bármilyen húsféleséget.
A nyers csirkehúson a szemmel látható-és mosással eltávolítható-szennyeződések ( bélsár,csomagoló anyag maradék,sár,el nem távolított toll ) mellett,gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium,akár szalmonella is.
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Erdőjárás,gombászás.
A gombákról,sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre.A mérgező,piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér,termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.
Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig.Amikor kirándulni indulunk és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben,legyünk nagyon óvatosak!Ha mi nem ismerjük a gombafajokat,semmiképpen ne kísérletezzünk!Hívjunk el valakit kísérőnek,aki a leggyakrabban előforduló,mérgező fajokat felismeri,és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.Bár a gombák alig 3%-a mérgező,csak olyan gombát biztonságos felszedni,amelyet bizonyosan felismerünk.Vannak például olyan mérgező gombák,amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető ,,párjukkal".Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket,és máris eltűnt egy jellegzetesség.Éppen ezért a vadon termő,saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk gomba szakellenőrrel!A gomba szakellenőr ök ingyenesen megvizsgálják a piacon.
Lekvárnak,befőttnek,pálinkának...
Mi lehet a közös nevezője?
A szilva!A magyar hagyományokban legmélyebben gyökerező gyümölcsöt keresve a szilva mindenképpen a jelöltek között van.
Gondoljunk csak a szilvalekvár,szilvabefőtt,aszalt szilva,szilvapálinka évszázadok óta töretlen népszerűségére,a szilvákkal kapcsolatos helységnevekre ( például;Szilvásvárad,Újszilvás,Szilvásszentmárton ),és kifejezésekre ( például;hétszilvafás, nemes ).
Valamikor a szilva volt Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs,az 1895-ős összeíráskor több szilva volt hazánkban,mint minden egyéb gyümölcsfa együttvéve.Ez leginkább annak volt köszönhető,hogy a szilva viszonylag igénytelen-vagyis inkább nagy tűrőképességű,ezért gyakorlatilag kevés munkával szinte bárhol termeszthető.A szilvafák nagy része nem is kertekben,hanem szinte vadon nőtt mindenhol:mezsgyéken,utak mellett,szőlő között,ártereken.Így alakultak ki ( például;a Tisza és a Szamos mentén )az ártéri gyümölcsös,amelyek nagyobbrészt szilvafákból álltak.Ezekben a nagy kiterjedésű,félig vadon növő gyümölcsligetekben szelektálódtak ki azok a tájfajták,amelyek megalapozták ezen vidékek hírnevét,mint például a penyigei ( más néven ,,nem tudom")szilva,amely a méltán híres szatmári szilvapálinka alapanyaga.Az ilyen régi művelésmódú, ,,Dzsungelgyümölcsösnek" is nevezett ártéri gyümölcsösökből mára mutatóba is alig maradt.Kisar község határában egy 16 hektáros rész viszont máig megvan,természetvédelmi oltalom alatt áll.
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
A májunk az a szervünk, mely megszűri a méreganyagokat, aktív szerepe van a kiválasztásban, és a tápanyagok felszívódásában is segítségünkre van. Ha nem működik megfelelően, vagy túlságosan sok méreganyagot raktározott el, akkor különböző betegségek kialakulásával kell számolnunk:
Nagyon sok olyan élelmiszerünk van, melyek segítségével könnyen méregteleníthetjük a májat.
Egyél meg 6 gerezd sült fokhagymát.
A hosszú élet titka a jó vérkeringés megőrzése.
Az ember ősidők óta szoros kapcsolatban volt a természettel.A növény az ember számára eleinte egyedüli táplálékul,később pedig gyógyszeréül is szolgált.A mai modern ember ismét kezdi felismerni,hogy nemcsak a szintetikus gyógyszerekkel,kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét,képes elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket ( infarktus,magas vérnyomás,érelmeszesedés,cukorbetegség ),hanem,hogy a jó egészséghez a növényeken át vezet az út.A színes gyümölcsök,zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák az úgynevezett antioxidáns anyagokat,amelyek képesek kivédeni a környezet okozta úgynevezett agresszív gyökök ( szabad gyökök ) egészségkárosító hatását ( ilyenek többek között a piros szőlő,a szeder,az áfonya,ribizli,málna,sárgabarack,szilva,a paradicsom,ananász,cseresznye stb: )A zöld növények tartalmazzák a legtöbb biológiailag aktív anyagot ( vitaminok,ásványi sók,mokro-és ultramikro-elemek ).A biológiailag aktív növényi anyagok emelik a szervezet immunbiológiai készültségét,javítják a fizikai és a szellemi teljesítőképességet.Az antioxidánsokról a tudományos szaklapokban megjelent adatok alapján elmondható,hogy rendkívül hatékonyan segítik egészségünk megőrzését,emellett javíthatják a már kialakult érrendszeri és keringési betegséggel küzdők állapotát,támogatják az orvosok által előírt gyógyszerek,gyógykezelések hatását,illetve erősíthetik a legyengült szervezetet.
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Isteni magvak!
Amikor ránk tör a nassolhatnék;akkor bátran csemegézzünk a különféle ínycsiklandó magvakból,mert ezzel nem csak az érzékeinknek,de az egészségünknek is kedvezünk.
Dió:A féregölő.A dió jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.Féreg-és parazita ölő,csökkenti a koleszterinszintet,gátolja az érelmeszesedést.Magas fehérjetartalma miatt húspótló is lehet.Leveléből főzetet is készíthetünk,ami segíti az emésztést,vízhajtó,vértisztító tulajdonságokkal bír.Fürdőként alkalmazva gyulladáscsökkentő,jót tesz a bőrnek,az ízületeknek és a csontoknak.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu