AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK: Lekvárnak,befőttnek,pálinkának.

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 Lekvárnak,befőttnek,pálinkának...







Mi lehet a közös nevezője?




A szilva!A magyar hagyományokban legmélyebben gyökerező gyümölcsöt keresve a szilva mindenképpen a jelöltek között van.
Gondoljunk csak a szilvalekvár,szilvabefőtt,aszalt szilva,szilvapálinka évszázadok óta töretlen népszerűségére,a szilvákkal kapcsolatos helységnevekre ( például;Szilvásvárad,Újszilvás,Szilvásszentmárton ),és kifejezésekre ( például;hétszilvafás, nemes ).
Valamikor a szilva volt Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs,az 1895-ős összeíráskor több szilva volt hazánkban,mint minden egyéb gyümölcsfa együttvéve.Ez leginkább annak volt köszönhető,hogy a szilva viszonylag igénytelen-vagyis inkább nagy tűrőképességű,ezért gyakorlatilag kevés munkával szinte bárhol termeszthető.A szilvafák nagy része nem is kertekben,hanem szinte vadon nőtt mindenhol:mezsgyéken,utak mellett,szőlő között,ártereken.Így alakultak ki ( például;a Tisza és a Szamos mentén )az ártéri gyümölcsös,amelyek nagyobbrészt szilvafákból álltak.Ezekben a nagy kiterjedésű,félig vadon növő gyümölcsligetekben szelektálódtak ki azok a tájfajták,amelyek megalapozták ezen vidékek hírnevét,mint például a penyigei ( más néven ,,nem tudom")szilva,amely a méltán híres szatmári szilvapálinka alapanyaga.Az ilyen régi művelésmódú, ,,Dzsungelgyümölcsösnek" is nevezett ártéri gyümölcsösökből mára mutatóba is alig maradt.Kisar község határában egy 16 hektáros rész viszont máig megvan,természetvédelmi oltalom alatt áll.
A jól bevált fajták széles körben elterjedtek,mint például a Besztercei szilva,amelynek eredete a régmúlt homályba vész ( valószínűleg ázsiai eredetű,első írásos említése 1522-ből való,viszont az idők során több változata is kialakult.Finom ízű,magvaváló gyümölcse lekvárnak vagy aszalványnak is kitűnő,de kiváló pálinka is készíthető belőle.A neki megfelelő,azaz nyirkos,kötöttebb talajokon rendszeresen és bőven terem,öntermékeny.Egykor a legelterjedtebb fajta volt,bár a sok szakszerűtlen,magról szaporítás miatt az állomány az ötvenes évekre eléggé leromlott.A fajtának a hazánkban ekkor megjelenő sharka vírus tette be végleg a kaput,amely betegség gyorsan terjedt,és a szilvafák a fertőzés következtében igen hamar leromlottak és elpusztultak.Az üzemi termesztésben a vírusra kevésbé érzékeny vagy toleráns fajták vették át a szerepet ( például;csacsaki fajták,Stanley ),a Besztercei visszaszorult a házi kertekbe.

Forrás: Konyhasziget 2014/4.

http://www.nosalty.hu/alapanyag/szilva

 


Címkék: konyha.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu