Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A cékla az egyik legegészségesebb zöldségféle, amit évezredek óta használnak táplálkozásra és gyógyításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el, ahol évszázadokkal később Nagy Károly rendelte el a termesztését. Nemcsak jótékony hatású, de változatosan felhasználható alapanyag, amelyből most Regős Péter, az XO Bistro séfje készített néhány fogást.
E húsos gyökerű növény a libatopfélék családjából származik, franciául vörös répának vagy vörös gyökérnek is nevezik. A húsa finom, a színe erősen lilásvörös vagy narancssárgás, és zöldségféleként használják. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – például a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványi anyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. Vásárláskor a kemény, sima felületű gumókat érdemes választani levéllel együtt, amely elárulja a cékla frissességét. Minél kisebb a gumó, annál puhább a húsa és édesebb az íze. A cékla legegészségesebb nyersen, de főzni, párolni, grillezni, sütni is lehe
A céklát mossuk át és hámozzuk meg. A sóstésztát 40 g só, 40 g liszt és 1 tojásfehérje hozzáadásával készítjük, illetve némi vízzel abban az esetben, ha a fehérje nem nyújtana elegendő nedvességet a szép, homogén tészta kialakításához. Egy keverőtálba teszem a kimért hozzávalókat, majd alaposan kidolgozom. Ezzel a tésztával burkolom be az előkészített céklát, és előmelegített sütőben 150ºC-on 120 percig sütöm, majd a meg keményedett tésztát eltávolítom. Az így készült cékla ízletesebb – kellemesen sós ízű –, nem annyira leveses állagú.
Fahéjas céklamousse
A desszert alapját egy könnyű fahéjas tészta adja, ehhez 400 g lisztet, 4 g sót, 140 g vajat, 17 g élesztőt, 17 g mézet, 500 g egész tojást és ízlés szerint fahéjat készítünk elő. A tojás kivételével összekeverjük az összetevőket, majd egyesével a keverékhez adjuk a tojásokat is. Kevés pihentetés után kivajazott formákba töltjük a tésztát úgy, hogy az csak az edény kétharmadáig érjen. Következő lépésként 30-35ºC-on addig kelesztjük tésztát, míg teljesen tele nem lesznek az edények. Ekkor 200ºC-on kb. 20-25 perc alatt gőzös sütőben megsütjük.
Sülés után hagyjuk pihenni kissé, de mielőtt teljesen kihűlne, mártsuk 1:1 arányban felfőzött cukorszirupba, amely még ínycsiklandozóbb lesz egy kis reszelt narancshéjtól! A mousse-hoz két szép céklát mossunk meg, majd enyhén cukros vízben főzzük meg. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és Pacojet segítségével készítsünk belőle homogén krémet. Olvasszunk fel 100 g fehércsokoládét 50 g vajjal, keverjük teljesen sima állagúra, adjunk hozzá két nagy tojássárgáját, egy csipet őrölt fahéjat, és ízlés szerint ízesítsük/színezzük a céklakrémmel (ügyeljünk a krém hőmérsékletére). A tojásfehérjéket verjük kemény habbá kevés porcukorral. A habot egy spatula segítségével óvatosan keverjük a céklás krémhez, az így kapott habbal vonjuk be az imént elkészített tésztát, majd tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Ha alaposan kifagyott, egyenletesen be tudjuk vonni csokoládéval.
„Céklahabcsók” libamájkrémmel
Egy csipet sóval verjünk fel kemény habbá két tojásfehérjét. Óvatos mozdulatokkal keverjünk hozzá néhány evőkanál céklakrémet, mindig figyelve, hogy a hab mennyi krémet képes felvenni. Amint megfelelő állagú habot kapunk, egy habzsák segítségével nyomjunk szilikon sütőlapra 20 forintos nagyságnyi habcsókokat, majd 40-50ºC-on szárítsuk ropogóssá.
A libamájat nagyobb darabokra vágjuk, és áztassuk annyi tejbe, amennyi ellepi. 24 óra áztatás után csepegtessük le, és tegyük tepsibe 3 evőkanál libazsírral, sok fokhagymával, vöröshagymával, sárgarépával egyetemben. Ízesítésként sót tegyünk rá, borssal és majoránnával fűszerezzük. 120ºC-os sütőben lefedve süssük addig, míg a maghőmérséklete eléri a 64ºC-ot. Ezen a hőfokon készítsük további 15 percen át, majd csomagoljuk ki, és tegyük át egy forró sütőbe, ahol a máj vékony pirult kérget fog kapni. Az így elkészült májat hűtsük le kissé, majd zsírral és némi vele sült fokhagymával együtt passzírozzuk át egy sűrűn szőtt szitán. Így intenzív ízű libamájpépet kapunk, amit kevés kiforralt tejszín hozzáadásával tehetünk teljesen homogénné. Annyi tejszínt adjunk hozzá, hogy ha kihűl, akkor is krémes állagú maradjon, ne kössön meg a magas zsírtartalma miatt.
forrás: http://vendon.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!