AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK: Ételallergia: félelem a rántott hústól

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 278 fő
  • Képek - 101 db
  • Videók - 122 db
  • Blogbejegyzések - 319 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

AKIK A FACEBOOKON IS RAJTA VANNAK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ételallergia: félelem a rántott hústól
2014. december 11. 19:48 életmód szerző: Varga Diána

Gondolta volna, hogy akár a gumicukorban is lehet tejfehérje? A porból készült kávétól rosszul lehetnek a lisztérzékenyek? Nem biztos, hogy ezt a csomagolásról eddig megtudhattuk. December 13. fordulópont lehet az ételallergiások és érzékenyek életében, szigorodnak ugyanis a tájékoztatási szabályok. De mi a helyzet Orosházán? Megkérdeztük.

Mindenre oda kell figyelniük azoknak, akik ételallergiában vagy ételérzékenységben szenvednek. Egyetlen falat kenyér, tojás, csoki, mogyoró, korty tej is komoly tüneteket produkálhat, éppen ezért – egészségük érdekében – mindig megnézik, utánakérdeznek, milyen alapanyagból készülnek a termékek, miből főzik az ételek az éttermekben.

Kevés az allergénmentes termék

Így tett Magonyné Urbán Zsuzsanna is, a DALI-ÁS klub alelnöke, akinek kisfiáról másfél éves korában derült ki, hogy tejfehérje-érzékeny. A tünetek egyértelműek voltak: a kicsi szája körül azonnal kicsattogott a bőr, amint tejet ivott, vagy abból származó ételt evett.
– Mindig elolvastam a csomagolást, mielőtt bármilyen élelmiszert vettem, de kevés az olyan termék, ami valóban allergénmentes.

Nehéz például olyan csokit, vagy akár vajat, tejszínt, sajtot találni, ami nem tartalmaz tejfehérjét, mert annak ellenére, hogy sok közülük növényi eredetű, tartalmaznak tejoltó kazeineket

– mesélt tapasztalatairól Zsuzsanna.

Ez pedig csak az egyik oldal, hiszen ott vannak az éttermek, kifőzdék, ahol habár a jó szándék megvan, sokszor tájékozatlanok a szakácsok, a pincérek.

Nem árt alaposan elolvasni, mik az összetevők. Az allergéneket külön kell jelölni (Fotó: Zavada Andrea)

Nem árt alaposan elolvasni, mik az összetevők. Az allergéneket külön kell jelölni (Fotó: Zavada Andrea)

– Amire az ember nem is gondolna, például a fasírt, vagy a halrudacska is tartalmazhat tejszármazékokat, sok dolgot sajnos csak saját tapasztalat alapján lehet kideríteni. Így többnyire marad a sült burgonya, rántott hús az étteremben és kezdődhet az imádkozás azért, hogy a panírhozáshoz használt zsemlemorzsában ne legyen kalács.

Hivatalosan hazánkban 2-3 millióan vannak azok, akik valamilyen mértékben laktózérzékenyek. A gluténra nagyjából a lakosság 1-2 százaléka érzékeny, de 6 százalékra teszik azokat, akik más okból nem bírják a gabona fehérjéjét, így nagyjából 600 ezer embert érint a betegség. (Hogy az egyéb allergiák hány embert érintenek, arról egyelőre nincs pontos hazai adat.)

A DALI-ÁS klub alelnöke azt is elmondta, a tejcukor allergiásoknak a glutén- és tojásérzékenyekhez képest szerencséjük van, mert az előbbi esetben viszonylag könnyen felismerhetőek a tejszármazékok. Szerencsére kisfia kinőtte a betegséget, de azóta is figyeli az esetleges tüneteket, és a címkéket egyaránt.

December 13-ától azonban egy Európai uniós szabályozásnak köszönhetően törvény kötelezi arra a gyártókat, hogy feltüntessék az élelmiszereken az allergéneket. A rendelkezés minden élelmiszert érint. Az allergéneket vizuálisan is ki kell emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (például vastag betűvel, más háttérrel, aláhúzással). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előre csomagolt élelmiszereknél – például éttermekben az étlapon – is a fogyasztó tudomására kell hozni, vagy szóbeli tájékoztatást kell adni róla.

A rendelkezés már 2011 óta hatályba lépett, eddig azonban nem volt kötelező, három éves türelmi időt kaptak a gyártók. A rendelet legnagyobb újítása, a tápértékjelölés 2016-tól válik kötelező érvényűvé.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket tizennégy csoportra osztották fel: glutént tartalmazó gabonafélék, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek. A termékek csomagolásánál ezeket kiemelten kell jelölni.

Ezt látod a polcok között

Ha minden gyártó betartja a szabályokat, a következő információkat olvashatjuk a csomagoláson: az élelmiszer neve, az összetevők, allergének, az összetevők mennyisége, a termék nettó mennyisége, minőségmegőrzési idő, tárolási és felhasználási feltételek, a felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe, származási hely, felhasználási útmutató, alkoholtartalom 1,2 százalék felett, majd ehhez jön a tápértékjelölés 2016-tól.

Magonyné Urbán Zsuzsa egyébként azt mondja, Orosházán viszonylag sok allergénmentes élelmiszert lehet kapni, a karob-csokoládétól a többféle, gluténérzékenyek számára készült liszten át a tejmentes sajtig széles a skála, bár ezek jóval drágábbak az átlagos élelmiszereknél. Van olyan bolt, ahol kifejezetten ilyen termékeket árulnak, de drogériákban, és nagyobb élelmiszerláncokban is megtalálhatóak az allergénmentes termékek, ha az ember szemfüles.

Az orosházi DALI-ÁS Klub többek között azért jött létre, hogy ezek megtalálásában segítsék azokat a szülőket, akiknek gyermeke valamilyen ételallergiában szenved – de természetesen azoknak a felnőtteknek is segítenek, akik maguk is ezzel a problémával küzdenek. A 2011 óta működő egyesület mintegy 20 taggal működik, recepteket és tapasztalatokat egyaránt cserélhetnek itt a szülők, a Facebook oldaluk elég aktív. A közösség céljai közé tartozik egyébként az, hogy elérjék: a közétkeztetésben minden gyermek számára hozzáférhetőek legyenek az allergiamentes ételek (ennek bevezetése 2015 januárjára várható a kormány döntése alapján). Amíg ez meg nem valósul, a klub rászorultsági alapon anyagi támogatást nyújt az ételallergiás gyerekek számára az étkezésben.



Forrás: Oros café

Címkék: oros café

Kapcsolódó hírek:

  Advent 2014

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu